Reflexions a l'ermita de les Arenes

Una antigalla que és molt actual.

Camina tranquil enmig del brogit i la pressa; i recorda’t de la pau que pot haver-hi en el silenci. Tant com puguis, i sense defallir, estigues amb bona harmonia amb tothom. Digues sempre la veritat tranquil·lament i clara, i escolta els altres, fins i tot els obtusos i els ignorants; ells també tenen llur història.

Evita les persones cridaneres i agressives, són una molèstia per l’esperit. Si et compares amb els altres, pots tornar-te presumit i agre: sempre n’hi haurà de millors i pitjors que tu. Alegra’t dels teus èxits així com dels teus projectes.

Interessa’t per la teva feina, per senzilla que sigui; és una veritable possessió davant la variable fortuna del temps. Tingues precaució amb els negocis, perquè el món és ple d’enganys; però no deixis que això et privi de descobrir la veritable virtut: són moltes les persones que tenen grans ideals i, arreu la vida és plena d’heroisme.

Sigues tu mateix. Sobretot no fingeixis afecte. Tampoc no siguis cínic pel que fa referència a l’amor, perquè davant de totes les arideses i desenganys és tan perenne com l’herba.

Accepta amablement el pas dels anys, renunciant airosament a les coses de la joventut. Alimenta la força de l’esperit per defensar-te en la dissort inesperada. No t’espantis pel que et pugui passar: moltes pors neixen de la fatiga i de la soledat. Sota una sana disciplina, sigues benèvol amb tu mateix.

Ets un fill de l’Univers, igual que els arbres i els estels. Tens tot el dret d’habitar-hi. I, tant si ho veus clar com no, no dubtis que l’Univers està completament obert per a tu.

Estigues, doncs, en pau amb Déu, de qualsevol manera que el concebeixis i, siguin els que siguin els teus treballs i les teves aspiracions en la turbulent confusió de la vida, conserva l’ànima en pau.

Amb tot i les seves penes, desordres i somnis fracassats, el món continua essent bell. Estigues alerta. Esforça’t a ser feliç.Text anònim trobat a l’antiga església de Sant Pau de Baltimore,
Estats Units, l’any de gràcia 1692